Sabine Martens

Hoe één kookles mijn leven veranderde?

Ik was pas afgestudeerd als apotheker, woonde in Gent, werkte veel, kookte bijna nooit maar ik deed wel al mijn boodschappen in de natuurvoedingswinkel. Op een dag viel mijn oog op een flyer ‘Vegetarische kooklessen, een reeks van 4 lessen’. Zonder al te veel na te denken, schreef ik mij in. Niet direct om uitgebreid te gaan koken. Nee, veel meer om nieuwe mensen te ontmoeten. Deze kooklessen waren echter veel meer dan lekkere recepten maken. Ik leerde er over de verschillende bereidingswijzen, over het belang van koken, over de energie van voeding, over wat voeding met je lichaam doet… en ik ervaarde welke kracht voeding heeft.

 

 

“Een heel nieuwe wereld ging voor mij open: een wereld over ‘de energie van voeding’. Deze lessenreeks was het begin van mijn zoektocht in de rijke wereld van de voeding.”

Ik hou van de Oosterse holistisch energetische benadering van voeding

Ik ben vooral geïnspireerd door de Oosterse holistische energetische benadering van voeding. De Chinezen en Japanners kijken niet zozeer naar de inhoudsstoffen, ze zijn vooral geïnteresseerd in wat voedsel met je lichaam doet. Ze beschikken over een heel ruime voedingskennis die gebaseerd is op eeuwenlange observatie, op steeds opnieuw uittesten en op – van generatie op generatie – overgeleverde ervaringen. Ze weten als geen ander hoe alles in ons lichaam samenwerkt. Ze zijn dan ook meesters in het inzetten van voeding als ‘levenskracht’.

Een grote eye-opener was te ontdekken dat niet iedereen dezelfde hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten nodig heeft

Mijn grootste ‘eye-opener’ was te ontdekken dat iedereen verschillend is en een andere combinatie aan basisvoedingsstoffen nodig heeft. Er bestaan verschillende stofwisselingstypes (eindelijk begreep ik waarom ik als kind geen vlees lustte, terwijl mijn ouders, broer en zus er dol op waren en nog steeds zijn). Sommige mensen hebben meer vetten en eiwitten nodig, terwijl anderen vooral floreren op meer koolhydraten. Eindelijk kon ik wetenschappelijk verklaren dat het onmogelijk is te beweren dat één enkel dieet goed is voor iedereen.

Ondertussen stond mijn tweede lente voor de deur. Mijn lichaam veranderde zonder ook maar iets te veranderen aan mijn voeding- en leefwijze. Gesprekken met vriendinnen en schoonzussen draaiden steeds op onze hormonen uit. Omdat ik mezelf en ook andere vrouwen beter wou begrijpen, volgde in de opleiding Evocircadian Code bij Leo van der Zijde, dé hormonenspecialist.

“Ik ontdekte dat de menopauze niet het einde is maar juist het begin van een vruchtbaar leven: een vruchtbaar leven in de zin van het creëren van het leven waar jij altijd van droomde.”

En zo ontwikkelde ik mijn eigen ‘voedingsvisie’ die in geen elke ‘huidige trend’ past. Ik begeleid je graag om de mooiste versie van jezelf te worden door evenwicht te scheppen in jezelf, je lichaam en je hormonen. Wees welkom bij Puur Holiste of mijn praktijk in Brugge.

 

Contact

Heb je een persoonlijke vraag voor mij? Aarzel niet om het formulier in te vullen, ik zal jouw bericht spoedig beantwoorden.

Wij gebruiken enkel jouw telefoonnummer bij eventuele annulaties.