Bosbaden, aromatherapie en yoga

 

Shinrin-Yoku of forest bathing -bosbaden…

 

Van origine komt de practice uit Japan. Daar werd bosbaden (Shinrin-yoku) in de jaren ’80 in het leven geroepen als natuurlijke remedie tegen burn-out en andere stress-gerelateerde klachten.

De Japanse bedenkers van Shinrin-yoku beriepen zich op het eeuwenoude geloof dat de natuur goed is voor lijf en geest, zonder zich druk te maken over een wetenschappelijke onderbouwing. Dat kwam later pas, toen in de jaren ’90 onderzoekers de fysiologische voordelen van bosbaden wetenschappelijk begonnen te bestuderen. Inmiddels weten we dat het veel positieve effecten kan hebben op de fysieke gezondheid maar ook op het mentale, sociale, spirituele en ecologische welzijn. Zo kan bosbaden gevoelens van angst, depressie en sociale isolatie verminderen, verbetert het je humeur en versterkt gevoelens van gemeenschapszin, innerlijke rust en dankbaarheid. Het brengt verwondering en versterkt bovendien natuurbeschermend gedrag. (bron Eefje Ludwig)

Bosbaden in de winter

De serene rust en stilte van de winterse natuur kunnen heel inspirerend werken. Je herinnert je dat het oké is om als mens ook een stapje terug te doen in de winter, en dat er in die verstilling ook groei verborgen zit. In de aarde bouwt zich energie op, die straks in de lente weer nodig is. Bosbaden kan je helpen voor jezelf diezelfde ruimte en rust te creëren. Bovendien doe je je fysieke gezondheid een plezier door extra frisse (bos)lucht en daglicht tot je te nemen, iets wat we allemaal minder doen in de winterperiode.

Rita en Isabel verbinden hun kennis en passie opnieuw tijdens deze aardende zondagochtend.

In het Drongengoedbos zoeken we eerst een rustige plaats om te zitten. Rita zal haar vakkundige kennis over aromatherapie met ons delen. Deze keer zal Rita ons in het bos aan verschillende essentiële oliën van bomen laten ruiken en therapeutische en energetische kracht die erin verscholen ligt vertellen.

Isabel zal hier nog dieper op ingaan vanuit het natuurelement water dat met de winter verbonden is.

Daarna doen we een ademhalingsoefening om de geuren van het bos in de vroege ochtend goed in ons op te nemen en daarna een stille meditatieve wandeling te doen en al onze zintuigen te openen.

Eenmaal terug in de yogastudio gaan we nog even verwarmen met een heerlijk kopje kruidenthee en daarna even gaan liggen in diepe ontspanning en warmte van een yogales van 30 minuten.

We sluiten deze ochtend om 11u30 af. 

 

Data & inschrijven

Rita Van Parys

Als kind was ik al enorm gefascineerd door bloemen, planten en vooral geuren. Ik kon uren spelen in mijn eigen tuinhuisje achter in de tuin. Het tuinhuisje was helemaal ingericht als kruidenwinkeltje. Ik droogde er bloemen en planten, maakte extracten en verzamelde er kleine flesjes parfum. Het stond vast: ik zou parfumeur worden.

Talloze jaren later ben ik gepassioneerd door essentiële olie en het gebruik ervan. Ik deel mijn kennis over aromatherapie met jou via workshops en lezingen.

 

Isabel Dobbelaere

Naast mijn passie voor yoga is er ook jarenlang en nog steeds een passie voor geuren geweest. Ik heb een groot deel van mijn professionele carrière in de wereld van de parfums gewerkt. Toen ik in mijn winkel Rita leerde kennen was het een zielsontmoeting  en vooral herkenning. We hebben onze weg samen afgelegd, Rita met aromatherapie en ik met yoga. Sinds 2009 is dat een mooie synergie van bijzondere samenwerkingen geweest.