Anja Claeys

Toen Isabel me vroeg om mezelf voor te stellen dan bedacht ik dat ik uiteraard kan zeggen dat mijn naam Anja Claeys is, dat ik gelukkig getrouwd ben, mama van twee volwassen dochters en dat in 1993 afgestudeerd ben als arts. Ik vond het echter niet meer dan logisch om een stukje van mijn “andere, echte ik” bloot te geven om te kunnen uitleggen waarom ik lezingen en workshops geef over hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid (HSP) en perfectionismecoach ben geworden.

Meer over mezelf

Als kind voelde ik me altijd een beetje anders dan de andere kinderen, maar ik wou helemaal niet “anders” zijn. Ik deed dus mijn uiterste best om erbij te horen. Ik paste me overal en altijd zo goed mogelijk aan, als een volleerde kameleon. Niemand merkte hoe ik me diep vanbinnen echt voelde. Ikzelf had zelfs niet meer door wie ik echt was, maar dat was ook niet belangrijk, het belangrijkste was erbij te horen. Ik studeerde geneeskunde en na mijn studies stampte ik een succesvolle huisartspraktijk uit de grond. Ik werkte dag en nacht. Zorgde voor iedereen, behalve voor mezelf. Tot mijn lichaam me duidelijk maakte dat het genoeg was geweest. Een burn-out dwong me tot rust. Ik was zo uitgeput dat ik noodgedwongen ook moest stoppen met mijn praktijk. Ondertussen was ik ook mama van 2 prachtige dochters die me een spiegel voorhielden.

Ik herkende zoveel van mezelf in mijn kinderen. Ik ging op zoek naar antwoorden en vond die grotendeels in het boek van Elaine Aaron ‘mijn kind is hoogsensitief”. Een echte openbaring, ik herkende hierin mijn kinderen, maar ook mezelf. Zoveel puzzelstukjes vielen op hun plaats. Met vallen en opstaan heb ik ondertussen geleerd om met de nodige zelfzorg en vanuit mijn “echte ik”, gelukkig en stevig in het leven te staan. Vanuit dit alles en vanuit mijn ervaringen in mijn vroegere huisartspraktijk (waarin ik vaak mensen met dezelfde problemen zag worstelen) groeide mijn interesse in het onderwerp hoogsensitiviteit.

In 2015-2016 volgde ik de opleiding tot HSP-professional aan de VUBl bij Prof. Elke Van Hoof. Ik vind het belangrijk om vanuit mijn wetenschappelijke opleiding, via lezingen en cursussen duiding en info te geven over HSP en het onderwerp op een positieve manier onder de aandacht te brengen. Omdat perfectionisme een zeer vaak voorkomend patroon is bij hoogsensitieve personen, volgde ik in 2020 de jaaropleiding tot perfectionismecoach aan het ontwikkelingsinstituut (OCP= ontwikkelingsgericht coachen van perfectionisme). Perfectionisme leidt zeer vaak tot burn-out. OCP is een zeer goede methode o.a. ter preventie van burn-out. In het najaar start ik met een bijkomende jaaropleiding om ook kinderen met perfectionisme en faalangst te begeleiden. Via mijn coachpraktijk “Libirthy” wil ik volwassenen en kinderen met perfectionisme/ faalangst begeleiden met als motto: “bevrijd jezelf van perfectionisme en voel je als herboren”.

Activiteiten

Kinderen en HSP hoogsensitiviteit

Lezing over wat hoogsensitiviteit inhoudt, hoe je het herkent en hoe je er mee omgaat bij kinderen. Wat zijn hun behoeften en wat zijn hun sterktes? Hoe ondersteun je hen in hun hoogsensitiviteit? Voor iedereen die op één of andere manier in de opvoeding van kinderen betrokken is: ouders, leerkrachten, leerlingbegeleiders, coaches, monitoren… of geïnteresseerden. Er is ruimte voorzien om vragen te stellen.

Lees meer

Omgaan met hoogsensitiviteit

Een hoogsensitief persoon is meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels en indrukken van de buitenwereld. Deze personen hebben een extra gevoelig centraal zenuwstelsel. Elk ogenblik van de dag doen ze indrukken op, staan ze bloot aan allerlei prikkels, die ze waarnemen met al hun zintuigen. Smaken, geuren, geluiden, bewegingen, kleuren, vormen, sferen, … zijn allemaal prikkels die de meeste mensen op een min of meer bewuste manier verwerken.

Lees meer

3-delige workshop "hoogsensitiviteit, vermoeidheid en zelfzorg"

Een hooggevoelig persoon is meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels en indrukken van de buitenwereld. Zij gaan vaak zo sterk over hun grenzen dat zij op termijn CVS, burn-out, depressie, fibromyalgie,… ontwikkelen. Het begint veelal met een verlaagd energieniveau, vermoeidheid. Hoe komt het dat hooggevoelige personen vatbaarder zijn voor stressgerelateerde aandoeningen? 

Lees meer

Contact

Heb je een persoonlijke vraag voor mij? Aarzel niet om het formulier in te vullen, ik zal jouw bericht snel beantwoorden!

Wij gebruiken enkel jouw telefoonnummer bij eventuele annulaties.